Monteur controleert warmtepomp

Het risico van technisch falen

Het risico van technisch falen

De woning was de hele winter lekker warm. De bewoner stond gewoon onder een hete douche. Maar ondertussen bleken de energie-installaties niet goed te werken. Al die inefficiënte maanden stoken bij elkaar opgeteld leidde tot een naheffing op de energierekening van enkele honderden euro’s. Kosten die eenvoudig te voorkomen waren wanneer er inzicht was geweest in de energieprestaties van de woning.

Verschillende duurzame installatietechnieken worden toegepast, met elk hun eigen manier om woningen te verwarmen of warm water en energie op te wekken. Deze installaties zijn complex maar zeer efficiënt, op voorwaarde dat ze juist functioneren. Want duurzame energie-installaties zijn fijngevoelige apparaten. Zijn ze verkeerd ingesteld, komen er storingen voor of zijn er verkeerde berekeningen gemaakt? Dan is de kans groot dat de verwachte energieprestaties niet worden behaald.

Binnen 63% van de projecten vindt Watch-E (technische) opleverfouten.
Wanneer energieprestaties van woningen niet worden behaald, blijkt techniek in 27% van die gevallen de oorzaak te zijn.

Ongemerkt falen

Als de cv-ketel het niet doet merken bewoners dat gelijk: ze staan onder een koude douche. Maar presteert de warmtepomp niet naar behoren, dan mist er ‘directe feedback’ aan de gebruiker.

De warmtepomp schakelt over op het back-upsysteem, slurpt ontzettend veel energie, maar blijft wel warmte leveren. Vervolgens duikt het rendement (COP) de negatieve cijfers in: er wordt veel meer energie gebruikt dan geleverd.

Dit technisch falen blijft bij bewoner én woningcorporatie onopgemerkt, totdat de energierekening op de deurmat valt. En de bewoner mogelijk honderden euro’s moet bijbetalen.

 

Medewerker houdt dashboard met grafieken in de gaten

Grip op uw woningportfolio

Monitoring is meer dan een vinger aan de pols: het biedt grip op de energieprestaties van uw volledige woningportfolio. Het bewaakt niet alleen of installaties hun werk wel (goed) doen, maar ook of de beloofde energiebesparingen worden waargemaakt.

Optimale levensduur energie-installaties

Prestatiemonitoring zorgt ervoor dat tijdens de volledige looptijd installaties goed blijven presteren. Tijdens de opleverfase van het project ziet u of de technieken juist zijn opgeleverd en ingesteld. Gedurende de gebruiksfase houdt u zicht op het functioneren, en kunt u zien of de beloofde rendementen worden behaald. Bovendien verlengt u dankzij efficiënter onderhoud de levensduur van de installaties, waarmee u uiteindelijk faal- en vervangingskosten bespaart.

Inzicht in rendement

Overzichtelijke rapportages

Met inzicht in de effectiviteit van de maatregelen kunt u zien of de beloofde energiebesparing daadwerkelijk behaald wordt. Rendementsrapportages van Watch-E presenteren op heldere wijze de energieprestaties van uw woningportfolio of -project. Toegankelijk en in duidelijke taal en cijfers zodat u direct weet waar u aan toe bent.

Twee hoekwoningen naast elkaar

Compleet beeld van prestaties

Benchmarking biedt perspectief

Wanneer u woningen ten opzichte van elkaar vergelijkt, krijgt u pas écht een goed beeld van de prestaties. Want een individuele energie-installatie behaalt misschien wel het beloofde rendement, maar wanneer deze achterblijft ten opzichte van de rest van het project, loopt u alsnog een optimaal rendement mis. In het monitoringdashboard van Watch-E kunt u vergelijken op woning-, concept- én wijkniveau.

Luuk van Driel

"Objectieve monitoring zorgt ervoor dat er een eerlijk en onpartijdig oordeel over installaties en concepten kan worden geveld."

Luuk van Driel, CCO Watch-E

Voorkom vervelende verrassingen

Laat u niet overvallen door technisch falen, houd grip op uw woningportefeuille. Watch-E adviseert u graag over de juiste aanpak.