Project

Massief houten huurwoningen, milieuvriendelijk antwoord op de stikstofkwestie

Aan de Sportstraat in Weert zijn 16 energiezuinige, zeer duurzame houten woningen gerealiseerd door Wonen Limburg. De massieve houtconstructie slaat de warmte langzaam op en geeft dit ook weer langzaam af. Gevolg is een gelijkmatige temperatuur in een ruimte. ’s Winters koelt het minder snel af, in de zomer wordt het minder snel warm.

De ervaring leert dat mensen de verwarming in een massief houten gebouw gemiddeld 2 graden lager zetten. Dit alles kan een groot effect hebben op de stookkosten. Zijn de woningen energieneutraal of gaan ze zelfs energie opleveren? Om op deze vraag een antwoord te krijgen, gaat Watch-E de energieprestaties van deze unieke woningen over langere tijd monitoren.

Wonen in hout

De ‘NUR-HOLZ’ woningen zijn gemaakt van duurzaam verbouwd vurenhout. De NUR-HOLZ elementen zijn opgebouwd uit vurenhouten planken die  kruislings verbonden zijn middels gepatenteerde beuken houten schroeven.

Ze hebben een zeer hoge isolatiewaarde, goede akoestische eigenschappen en de brandwerendheid is hoog. De woningen zijn voorbereid in de fabriek van de Firma Rombach in Duitsland en zijn gemaakt van bomen uit hún bos in het Zwarte Woud. Van alle traditionele bouwmaterialen heeft hout de laagste CO2 footprint. Als huizen van hout worden gebouwd, in plaats van beton, staal en steen, dan scheelt dat aanzienlijk aan uitstoot van stikstof, fijnstof en koolstofdioxide. De productie van hout draagt juist bij aan de CO2 reductie, omdat bomen CO2 opnemen i.p.v. produceren. Daarbij zijn woningen van NUR-HOLZ volledig recyclebaar omdat er geen lijm of andere giftige stoffen in verwerkt worden.

Energieneutraal

De woningen zijn gasloos en de opbrengst van de zonnepanelen komt geheel ten goede aan de bewoners. De traditionele CV installatie heeft plaatsgemaakt voor een warmtepomp met boiler voor het verwarmen van de woning en het leveren van het warme water. De warmtepomp is in een geluiddempende kast op het dak van de woning opgesteld. De gehele woning is voorzien van vloerverwarming en heeft een stille elektrische radiator op de badkamer als bijverwarming. De mechanische ventilatie installatie met warmteterugwinning (WTW) verzorgt de toe- en afvoer van de lucht van de woning.  

 

Massief houten huurwoningen Weert

 

Unieke woningen

Er zijn geen producten gebruikt die de gezondheid van mens en natuur aantasten. Om de duurzaamheid en de recyclebaarheid van de woning te garanderen, is het bijvoorbeeld niet toegestaan om zowel de houten binnenzijde als buitenzijde van de woning te verven, te beitsen of te stukadoren. Ook heeft de berging een sedumdak en kregen de bewoners een “Tuiny Forest”, een inheems microbos vol bomen, struiken en kruiden. Goed tegen hittestress en verdroging, goed voor vlinders, vogels én goed voor de bewoners.

Het wonen in hout, waarbij toch enkele spelregels gelden, is populair. De bewoners konden zich met motivatie inschrijven voor deze woningen en er waren meer gegadigden dan woningen. Blijkbaar wegen deze regels ruim op tegen het wonen in een door Wonen Limburg zorgvuldig uitgekozen mens- en milieuvriendelijk concept.