Verduurzaamde woningen

Opgewekt Wonen bij Parteon

Opgewekt Wonen bij Parteon

Parteon verduurzaamt haar woningportfolio stapsgewijs met het concept Opgewekt Wonen: energiezuinig en aardgasvrij wonen met gelijke of zelfs lagere energielasten voor bewoners. Dit concept ontwikkelde zij in samenwerking met Urgenda. Monitoring van Watch-E biedt inzichten in de effecten van de verduurzamingsmaatregelen.

Woningcorporatie Parteon en Thuisbaas – onderdeel van klimaatorganisatie Urgenda – startten in 2018 met het project Opgewekt Wonen. Inmiddels zijn er binnen dit project al honderden woningen verduurzaamd.

 

Parteon bezit ruim 16.000 sociale huurwoningen in de Zaanstreek. De woningcorporatie bestaat meer dan 115 jaar. Bekijk de verduurzamingsaanpak van de organisatie op de website.

Onderzoeken en testen

Parteon koos ervoor om ruim 400 woningen te voorzien van monitoring door Watch-E, de vaste monitoringspartner van de organisatie. Naast de eerder genoemde verduurzamingsmaatregelen worden er ook andere concepten getest:

  • Enkele woningen hebben een ander merk warmtepomp.
  • Enkele woningen – zonder warmtepomp – worden verwarmd met infraroodpanelen en gebruiken een elektrische boiler voor warm tapwater.

Parteon: “Iedere soort woning vraagt om een eigen aanpak. Deze testen we eerst op kleine schaal. En bij een goed resultaat, rollen we de aanpak verder uit. Onderweg blijven we nieuwe technologieën onderzoeken en voegen deze waar gewenst toe aan onze werkwijze.” Bron

Datagedreven beleid

Het project Opgewekt Wonen laat zien dat monitoring niet alleen relevant is voor EPV-woningen, maar kan worden toegepast in het volledige woningportfolio. Monitoring door Watch-E maakt benchmarking mogelijk en zorgt ervoor dat Parteon onafhankelijk en datagedreven keuzes kan maken in de ontwikkeling van de juiste werkwijze, technieken en concepten. Daarnaast maakt het de uitvoer van storingsanalyses mogelijk en biedt het zicht op de energieprestaties van de woningen.

De tijd dat elke woning ‘gewoon’ een cv-ketel had is voorbij. Technische ontwikkelingen volgen elkaar snel op, waardoor de verscheidenheid aan installatietechnieken toeneemt: van hybride cv-ketel tot en met verschillende typen warmtepompen, en van zonneboiler tot en met warmtenet.

Monitoring kan deze technieken benchmarken, rendementen aantonen en pilots van nieuwe concepten begeleiden. Het ondersteunt de programma- of assetmanager bij het maken van de juiste keuzes en het voeren van een datagedreven strategie. Zo versterkt onafhankelijke data de vorming of bijsturing van het duurzaamheidsbeleid.

Meer weten over Opgewekt Wonen?

Wilt u meer lezen over de aanpak van Parteon? Bekijk dan de pagina over Opgewekt Wonen.

Monitoring van bijzondere concepten

Benieuwd naar wat Watch-E voor uw project kan betekenen? Neem dan contact met ons op.