Houten woning Wonen Limburg

Massief houten huurwoningen van Wonen Limburg

Massief houten huurwoningen van Wonen Limburg

Wonen Limburg realiseerde 16 energiezuinige, zeer duurzame houten woningen aan de Sportstraat in Weert. Watch-E monitort de woningen in dit bijzondere project.

De massieve houtconstructie van de woningen slaat de warmte langzaam op en geeft dit ook weer langzaam af. Gevolg is een gelijkmatige temperatuur in een ruimte. ’s Winters koelt het minder snel af, in de zomer wordt het minder snel warm.

De ervaring leert dat mensen de verwarming in een massief houten gebouw gemiddeld 2 graden lager zetten. Dit alles kan een groot effect hebben op de stookkosten. Zijn de woningen energieneutraal of gaan ze zelfs energie opleveren? Om op deze vraag een antwoord te krijgen, gaat Watch-E de energieprestaties van deze unieke woningen over langere tijd monitoren.

Energieneutraal

De woningen zijn gasloos en de opbrengst van de zonnepanelen komt geheel ten goede aan de bewoners. De traditionele cv-installatie heeft plaatsgemaakt voor een warmtepomp met boiler voor het verwarmen van de woning en het leveren van het warme water. De warmtepomp is in een geluiddempende kast op het dak van de woning opgesteld. De gehele woning is voorzien van vloerverwarming en heeft een stille elektrische radiator op de badkamer als bijverwarming. De mechanische ventilatie installatie met warmteterugwinning (WTW) verzorgt de toe- en afvoer van de lucht van de woning.

Interieur houten woningen

Unieke woningen

Er zijn geen producten gebruikt die de gezondheid van mens en natuur aantasten. Om de duurzaamheid en de recyclebaarheid van de woning te garanderen, is het bijvoorbeeld niet toegestaan om zowel de houten binnenzijde als buitenzijde van de woning te verven, te beitsen of te stukadoren. Ook heeft de berging een sedumdak en kregen de bewoners een 'Tuiny Forest', een inheems microbos vol bomen, struiken en kruiden. Goed tegen hittestress en verdroging, goed voor vlinders, vogels én goed voor de bewoners.

Het wonen in hout, waarbij toch enkele spelregels gelden, is populair. De bewoners konden zich met motivatie inschrijven voor deze woningen en er waren meer gegadigden dan woningen. Blijkbaar wegen deze regels ruim op tegen het wonen in een door Wonen Limburg zorgvuldig uitgekozen mens- en milieuvriendelijk concept.

Wilt u meer weten over dit bijzondere project? Aedes schreef een uitgebreid artikel over de houten woningen van Wonen Limburg.

Monitoring van bijzondere projecten

Bent u benieuwd wat wij voor uw project kunnen betekenen? Onze collega's staan voor u klaar, neem direct contact met ons op.