Kennemer Wonen opent eerste energieneutrale buurt

Eerste energieneutrale buurt van Kennemer Wonen

Eerste energieneutrale buurt van Kennemer Wonen

Trots brengt Kennemer Wonen een plaquette aan op de woningen op de Verspyckweg. Het is tijd voor een feestelijk moment: met terugwerkende kracht wordt de oplevering van de eerste energieneutrale woningen gevierd.

Eerste NOM-project Kennemer Wonen

Kennemer Wonen leverde in maart 2020 de eerste twaalf energieneutrale woningen op aan de Verspyckweg in Bergen aan Zee. Destijds kon er helaas geen feestelijke opening plaatsvinden wegens het coronavirus. Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en werd er alsnog op gepaste wijze een officieel moment georganiseerd voor dit project. Ter gelegenheid van de bouw van deze NOM-woningen hebben directeur-bestuurder Krista Walter van Kennemer Wonen en wethouder Klaas Valkering van de gemeente Bergen een plaquette geplaatst. Onze collega’s Iris en Xeni waren erbij en spraken met enkele bewoners over hun ervaringen tot dusver.

Bewoners bij de feestelijke opening

Bewuste bewoners

Lenie en Sabine, bewoners van de Verspyckweg, vertellen dat ze zich al voor de verhuizing hebben verdiept in het concept. Ze hebben dan ook bewust gekozen voor een NOM-woning. Ze zijn zeer betrokken: zo loggen ze regelmatig in op de bewonersapp van Watch-E om te zien hoe hun verbruik ervoor staat. Daarnaast begrijpen ze het systeem van verwarmen en ventileren, en houden ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten. Ze merken dat dit ook het gewenste effect heeft en omschrijven de woning als zeer comfortabel. Ook gebruiken zij zo veel mogelijk zonne-energie direct, door bijvoorbeeld overdag wasmachine en vaatwasser aan te zetten. Dit is de meest duurzame en voordelige optie, zeker als vanaf 2023 de salderingsregeling wordt afgebouwd.

Betrokken woningcorporatie

Ook de woningcorporatie is erg betrokken. Toen uit monitoring van Watch-E bleek dat de zonopwek in de eerste maanden achterbleef op de prognose, ondernam Kennemer Wonen hier direct actie op. Door de nodige technische aanpassingen te maken, is de zonopwek nog in het eerste jaar bijgetrokken. Uiteindelijk kregen de bewoners zelfs geld terug van de energieleverancier.

Lees hier meer over dit feestelijke moment voor Kennemer Wonen.

Plaquette op energieneutrale woning

"Het is fijn om te merken dat onze huurders van deze woningen duurzaamheid zo hebben omarmd. Dit project in Bergen aan Zee heeft voor ons de toon gezet voor het bouwen van duurzame woningen." - Krista Walter, directeur-bestuurder Kennemer Wonen

Monitoring van EPV-woningen

Meer weten over de mogelijkheden voor uw project? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.