Martin Hesdahl

"Programmeren voelt als een superkracht"

Maak kennis met Martin, software developer bij Watch-E

Het enthousiasme spat er vanaf, wanneer je met Martin over zijn werk praat. Sinds 2020 is hij software engineer bij Watch-E. In zijn baan combineert hij zijn passie voor programmeren – “mijn superkracht” – met zijn idealistische drive om het klimaatprobleem op te lossen.

Martin: “Ik krijg veel energie van iets bouwen. Dat geeft mij een interne boost, en programmeren geeft mij continue dat gevoel. Eigenlijk ben ik steeds bezig met een puzzel maken: alle stukjes moeten in elkaar passen en een mooi geheel vormen. En iemand anders moet hem dan ook weer uit elkaar halen en in elkaar kunnen zetten. Het creëren vind ik echt heel gaaf aan mijn werk. Het voelt als een soort superkracht.

Impact maken

“Eén maand. Zo lang heb ik geprobeerd te werken bij een semi-overheidsinstelling. Gillend gek werd ik, van zo’n bureaucratische organisatie. Het paste echt niet bij mij. Veel liever werk ik in een scale-up, een organisatie waar je veel verantwoordelijkheid krijgt en echt impact kan maken. Watch-E draagt op concrete manier bij aan de energietransitie en heeft een grote ambitie. Daar kan ik me helemaal in vinden. Met mijn werk wil ik niet alleen een maatschappelijk verschil maken, maar vooral bijdragen aan de oplossing van het klimaatprobleem. Klimaatverandering tegengaan is een grote drijfveer voor veel van mijn gedrag.”

Martin aan het werk

“Software engineers die van old school technieken zijn, kunnen beter niet voor Watch-E kiezen. Als je hier werkt moet je mee met de tijd, want we gebruiken de nieuwste technologieën: Azure Stack, .NET Core, unit testing. We werken met pull requests en peer reviews, en zitten regelmatig samen achter een computer om tot de beste oplossing te komen. Als je een einzelgänger bent, en je vindt het fijn om waterval te werken, dan past Watch-E niet zo goed bij je. Maar als je het gaaf vindt om met nieuwe technieken samen te bouwen aan een toekomstbestendig, schaalbaar platform, dan zit je hier wel helemaal op je plek.”

Oprechte intenties

“Ik probeer altijd de missie van het bedrijf in mijn achterhoofd te houden, bij elke keuze die ik maak in mijn werk. Het verduurzamen van de wereld, en zorgen dat energieprestaties op een goede manier inzichtelijk worden. Daarom werk ik graag met mijn collega’s. Ik vind het inspirerend dat we dezelfde mentaliteit hebben: we streven allemaal naar het tegengaan van klimaatverandering. De mensen die bij ons werken zou ik omschrijven als gedreven, capabel en begaan. Begaan met het klimaat, maar ook met de wereld en de mensen om zich heen. Collega’s hebben echt aandacht voor elkaar. Ik merk bij iedereen oprechte intenties.”

Martin aan het werk

Eigen initiatief nemen

“Inbreng en eigen initiatief wordt heel erg gewaardeerd. En eigenaarschap nemen over je werk en de rol die je inneemt in het bedrijf wordt ook gewaardeerd. We zijn allemaal begaan met onze missie, ik zou het omschrijven als een idealistische cultuur.”

Typisch Watch-E?

"We vierden een feestelijk moment, en het was tijd voor de snacks. Dus ik zette de airfryer aan en trok een lade van de vriezer open… het enige wat daarin lag waren vegasnacks! Je kan dus wel frituren bij Watch-E. Maar wel met vegetarische spullen! Dat vond ik heel grappig en typisch Watch-E.”

Maakt dit verhaal jou enthousiast?

En wil je met jouw werk bijdragen aan de energietransitie? Watch-E is op zoek naar collega's. Maken we binnenkort kennis met elkaar?