Software developers bij Watch-E

“Het is belangrijk dat mijn baan maatschappelijk relevant is.”

Software developers Eline en Winfred aan het woord

De één maakte een carrièreswitch van PhD-er Biologie naar software developer, de ander stapte uit een lange IT-carrière in de bankenwereld. Ze kozen voor Watch-E als werkgever: gedreven door duurzaamheid of kleinschaligheid, beiden gemotiveerd om in teamverband te werken aan tastbare oplossingen. Maak kennis met Eline Verbon en Winfred van Egteren, software developers bij Watch-E: “Ik heb hier echt het gevoel van ‘wij zijn Watch-E met z'n allen’.”

Wat is je achtergrond? Welke opleiding volgde je en hoe kwam je tot software development?

Eline: “Ik heb Biologie gestudeerd en daarna een PhD in Biologie gedaan. In die tijd ben ik gaan programmeren voor data-analyse. Vervolgens maakte ik de overstap naar IT.”

Winfred: “Ik heb een elektronica-achtergrond: HTS Elektronica. Later ben ik min of meer de IT ingerold. Ik heb in de jaren ‘80 computercursussen gevolgd en uiteindelijk ben ik de IT ingegaan toen ik bij de marine wegging. In de avonduren heb ik ook nog HTS Informatica gedaan.”

Wat vind je het allerleukste aan je werk? Wat geeft je energie?

Winfred: “Wat mij energie geeft, is aan de gang gaan met een probleemstelling en het leukste vind ik dat wanneer dat je dat met anderen doet. Dus samen iets bouwen of maken, of een probleem ondervangen of oplossen.

Door logisch nadenken en door wat regels die jij schrijft, zet je iets in beweging. Als je bijvoorbeeld een paar regels code schrijft, en je ziet vervolgens iets veranderen in MijnEnergiebundel of in de mobiele app, dan zie je in een keer dat jouw werk iets gaat doen voor een ander. Dat vind ik gewoon echt heel gaaf.”

Eline: “Aan je werk of aan je baan? Want dat zijn voor mij twee verschillende dingen. Aan mijn baan het grotere geheel: ik draag bij aan de energietransitie en duurzaamheid. Dat vind ik heel leuk, daar word ik oprecht heel enthousiast van. Leuk aan mijn werk vind ik het logisch nadenken en dat je samen tastbare problemen oplost.”

Eline: “Voor mij was ‘t het duurzaamheidsaspect waardoor ik hier ben binnengekomen. In principe had ik een superleuk team en een fijne baan bij mijn vorige werkgever (een technologiebedrijf, red.). Maar het stond me tegen dat het – voor mijn gevoel ieder geval – geen duurzaam bedrijf was.

Dus ben ik gericht gaan zoeken naar duurzame IT-bedrijven in de buurt van Arnhem en Nijmegen. Zo kwam ik Watch-E tegen. Ik ging koffiedrinken met Karel: alleen koffie en ik ga er verder niet op in, dacht ik, omdat ik het goed had op mijn vorige werk. Maar ik vond het zo leuk, dat ik toch de overstap heb gemaakt. ”

Winfred: “Voor duurzaamheid hoefde ik niet te switchen, dat speelde bij mijn vorige werkgever al. Ik ben echt gewisseld van baan vanwege de kleinschaligheid bij Watch-E. Met een klein team kort op de bal zitten, daadkrachtig werken: daar krijg ik energie van.”

Koffie met Karel?

Karel Manschot is de CTO van Watch-E. Ook toe aan koffie met Karel? Bekijk Werken bij Watch-E of neem contact met hem op: mail naar karelatwatch-e.nl of bel 085-303 82 44.

Eline achter beeldscherm

Vinden jullie dat je werk een maatschappelijke bijdrage moet leveren?

Eline: “Als je kijkt naar het plezier van programmeren, dan kan ik prima als hobby thuis een gokmachientje maken en dat leuk vinden. Maar dat zou ik niet als werk willen doen. Want daar wil ik een nuttige bijdrage leveren. Voor mij is het heel belangrijk dat mijn baan maatschappelijk relevant is, daarom ben ik bij Watch-E komen werken en weggegaan bij mijn vorige werkgever. Dus ja, voor mij is dat wel van essentieel belang.”

Winfred knikt instemmend: “Ja, dat heb ik hetzelfde.”

Hoe zou je de bedrijfscultuur van Watch-E omschrijven? Wat voor sfeer hangt er, wat voor mensen werken er, hoe gaan ze met elkaar om?

Eline: “Mensen zijn gemiddeld genomen veel met duurzaamheid bezig en daar gaat het ook vaak over in het algemene contact. We hebben een redelijk niet-hiërarchische structuur en collega’s gaan aardig met elkaar om. Ik denk dat iedereen best op de hoogte is van elkaar, geïnteresseerd in hoe het gaat.”

Winfred: “Het is ook gewoon een gezellige sfeer. Het voelt als een veilige plek, voor mij tenminste. De mensen zijn betrokken en open. De cultuur van een bedrijf vind ik heel belangrijk. Ik moet me kunnen vereenzelvigen met de cultuur, met de mensen die er zitten. Ik heb hier echt het gevoel van wij zijn Watch-E met z'n allen.”

Eline: “Dat is wel een groot verschil met mijn vorige werkgever. Daar is het zo groot dat je alleen maar met je eigen team bezig bent.”

"Er is een gezellige sfeer. De mensen zijn betrokken en open."

Winfred, je zei eens dat als je bij Watch-E werkt, ook goed feedback moet kunnen geven en ontvangen. Niet alleen digitaal, maar ook in real life.

Winfred: “Ja, dat is één van de dingen die ik heel vervelend zou vinden: als communicatie alleen maar via Microsoft Teams of via een platform als een pull request zou lopen. Bij veel IT-bedrijven gaat het bijna allemaal digitaal. Dat is heel makkelijk want het voelt anoniem.  

Maar ik vind dat je hier juist dat persoonlijke contact nodig hebt. Op het moment dat je met elkaar overlegt dan ben je samen bezig om het beter te maken. Het maakt het team ook gewoon beter. Stel, je bent het ergens niet mee eens, dan heb je het daar even over: “goh, dat zouden we ook op een andere manier kunnen oplossen?” Dan regelen we het gewoon met elkaar, in plaats van dat het zo’n heen en weer gepingpong wordt.

We hebben een best wel ingewikkelde technische IT-oplossing waarmee we (gaan) werken. Deze complexiteit biedt behoorlijk wat technische uitdagingen. Bij de bank waar ik werkte was de codebase veel groter en daar zat er ook heel veel complexiteit in. Maar hier krijgen we echt heel veel data binnen. Dat vraagt weer om andere oplossingen waarin schaalbaarheid belangrijk is. Oftewel, er liggen hier echt voldoende uitdagingen om je lekker op stuk te bijten!”

Team van Watch-E

Wat voor iemand zou jullie toekomstige collega kunnen zijn?

Winfred: “Iemand die proactief en open is, die vraagt en deelt. Kennisdeling bijvoorbeeld: als jij iets hebt gezien waarvan je denkt van, ‘dat is leuk, dat moeten de anderen ook weten’, dan deel je dat. Je houding en wie je bent, is belangrijker dan het kunstje dat je op dat moment kent.”

Eline: “Geen must, maar ik denk wel dat je je gewoon prettig voelt bij Watch-E als je als iemand bent die begaan is met de wereld.”

Winfred: “World peace, haha!”

Meer pluspunten aan Watch-E als werkgever?

Eline: “Voor mij is de locatie op fietsafstand, werken voor de sociale-huursector - dus de maatschappelijke impact - en dat de pensioenen geregeld zijn bij a.s.r., en de gezamenlijke lunch.”

Winfred: “En dan ook de gezamenlijke lunch, dat zorgt voor verbinding met collega’s. En de woningbouwsector waar Watch-E inzit, waar veel mogelijkheden liggen.”

Ben jij enthousiast geraakt door het verhaal van Eline en Winfred? Bekijk dan onze Werken bij-pagina voor de meest recente vacatures. Of stuur een open sollicitatie. We horen graag van je!