Kennis

Monitoring van de hybride warmtepomp in sociale huurwoningen

Hybride warmtepompen krijgen een steeds grotere rol in de verduurzaming van corporatiewoningen. Monitoring geeft meer begrip van de prestaties en impact van de hybride installatie.

Grip op prestatie van de hybride warmtepomp

Woningcorporaties kunnen er niet meer omheen: de hybride warmtepomp is vanaf 2026 wettelijk verplicht bij vervanging van de cv-ketel. Een nieuwe (tussen)stap in de energietransitie binnen de gebouwde omgeving.

Maar om de transitie te laten slagen is evaluatie en blijven leren noodzakelijk. Want wat zijn de effecten van de gekozen verduurzamingsmaatregelen? Hoe presteren de hybride warmtepompen? Maken ze echt een verschil? En welk type installatie past bij welk type woning?

Om meer kennis over hybride warmtepompen en de prestaties ervan te krijgen, kan de woningcorporatie ervoor kiezen om hybride woningen te monitoren. Het draagt bij aan een degelijke onderbouwing van de verduurzamingsstrategie: op basis van data over de prestaties kunnen huidige keuzes worden voortgezet óf bijgestuurd.

Prestaties in verschillende situaties

Installatie van een hybride warmtepomp zorgt voor een afname van het gasgebruik, maar een toename van het elektriciteitsverbruik. Wat doet dit met de woonlasten en het comfort van de bewoner? En wat is de impact op de energierekening? Blijft deze gelijk, of is de bewoner financieel beter af?

Naast de impact op de bewoner, zijn er ook vragen over de daadwerkelijke milieuwinst. Hoeveel gas en CO₂ bespaart de hybride installatie in de praktijk? Waar ligt het punt waarop de warmtepomp extra hulp nodig heeft van de cv-ketel? En past de gekozen installatie bij de bouwkundige staat van de woning?

Monitoring van de hybride warmtepomp helpt bij het beantwoorden van deze vragen. Watch-E voorziet de woning van hardware rondom zowel de warmtepomp als de cv-ketel. Door de data te combineren en analyseren ontstaat er inzicht in:

  • De kostenbesparing op de energierekening.
  • De CO₂-besparing.
  • De gasbesparing.
  • De toename van het elektriciteitsverbruik.
  • De warmteproductie van de hybride warmtepomp voor de centrale verwarming en hoe vaak de cv-ketel nog bijspringt.
  • De efficiëntie van de cv-ketel.
  • De efficiëntie van de warmtepomp.

De benchmarkingfunctie geeft de woningcorporatie zicht op de prestatie van verschillende installatiemerken en -typen, en hoe zij presteren in verschillende soorten woningen.

Prestaties van een hybride warmtepomp

Meer inzicht in uw woningbezit?

Watch-E heeft inmiddels ruime ervaring met de monitoring van hybride warmtepompen in verschillende soorten woningen. Bent u benieuwd wat wij voor uw hybride project kunnen betekenen? We vertellen u graag meer, neem direct contact met ons op.