Kennis

Monitoring is meer dan voldoen aan wettelijke verplichtingen

Het monitoren van de energiehuishoudingen van duizenden nul-op-de-meterwoningen levert veel data op. Door deze slim te ontsluiten en te presenteren kan men eenvoudig zien en vergelijken of het verbruik en de opwek van de woning aan de prognoses voldoet. Met de data kunnen afwijkingen gesignaleerd worden en diagnoses gesteld. Lees hieronder hoe u met Watch-E van energiemonitoring naar energieprestatiemanagement gaat.

Voldoen aan EPV- en NOM-eisen

Uiteraard moet de energiemonitoring aan de relevante wetgeving voldoen, zoals AVG, EPV- en NOM-Keur. Alle vereiste parameters zijn beschikbaar in MijnEnergiebundel en in de beheeromgeving van Watch-E. Zo hebben woningcorporaties, installateurs, aannemers en bewoners continue inzicht in het energieverbruik en -opwek van de woning, zowel actueel als periodiek, inclusief verschillende rapportages.

Foutanalyses

In de beheeromgeving van Watch-E worden in één overzicht de energieprestaties van de woningen per project getoond. Daarmee kunnen beheerders vergelijken, rapportages maken en afwijkingen analyseren. Voor de bewaking van de energieprestaties van de installaties, ontvangt de beheerder meldingen van afwijkingen en/of storingen.

Benchmarking

Vrijwel elke leverancier heeft een manier ontwikkeld om de eigen installaties (zonnepanelen en warmtepompen) te monitoren. Deze data leveren echter geen inzicht in hoe energie-installaties, zoals warmtepompen ten opzichte van elkaar functioneren. Door onafhankelijke monitoring kan op een geüniformeerde manier worden gemeten, zodat vergelijking tussen merken en typen installaties mogelijk wordt. Daardoor kunnen volgende investeringsbeslissingen beter worden onderbouwd.

Grip op huishoudelijk gebruik

Voor de energieprestatievergoeding (EPV) is zowel het huishoudelijk als het gebouwgebonden verbruik van belang. Bewoners krijgen energiebundels voor beide parameters en bij overschrijding kunnen zij een naheffing van het energiebedrijf krijgen. Met MijnEnergiebundel kunnen huurders eenvoudig zien of hun energieverbruik binnen de bundels blijft. Ook krijgen zij tips hoe zij door gedragsverandering energie kunnen besparen. Door inzicht in eigen verbruik en energiegedrag kunnen bewoners zelf hun eigen energiegebruik van dag tot dag bewaken en bijsturen.

Manage de energieprestaties van uw woningportfolio

De installaties in een NOM-woning vergen een flinke investering. Dankzij kwalitatief hoogwaardige monitoring met een beveiligde verbinding kunnen de energieprestaties van de installaties bewaakt en bijgestuurd worden, voor een optimaal rendement. Meer weten hoe u de energieprestaties van uw woningportfolio kunt regelen en managen? Neem contact met ons op.