Kennis

Installatie van energiemonitoring: korte lijntjes en effectieve communicatie

Watch-E vraagt regelmatig feedback aan haar klanten: woningcorporaties, aannemers, installateurs en de eindgebruikers, bewoners van energiezuinige (huur)woningen. Daar leren wij van en zo kunnen onze service en producten nog beter maken.

De ervaring van installateur Erik Groen van GGB Installaties

Als totaalinstallateur is GGB Installaties (BIM) specialist op het gebied van seriematige (NOM) woningbouw en onder andere betrokken bij het nieuwbouwproject van woningcorporatie Lefier van 66 nul-op-de-meter woningen in Hoogezand.

Waarom heeft GGB installaties voor de prestatiemonitoring van Watch-E gekozen?

Drie jaar geleden hebben we een project gedaan met woningcorporatie Wold & Waard in Zuidhorn. Zo kwamen wij met TMX in aanraking, de hardware partner van Watch-E. Ons contact met TMX was heel goed, hoge betrokkenheid en expertise. De installatie van de hardware en de technische test doet onze monteur samen met Patrick Hut van TMX. Ons deel houdt eigenlijk op zodra de technische test akkoord bevonden is. Met de software hebben wij geen bemoeienissen, dat regelt en levert  Watch-E aan de woningbouwcorporatie en deze maakt er gebruik van. Wij zijn dus in die zin na oplevering geen contractpartner van Watch-E. Kortom onze ervaring is goed, communicatie is erg belangrijk voor ons en jullie hebben korte lijntjes met  TMX. Dat is gewoon heel fijn. Watch-E zoekt altijd samen met de klant naar een oplossing.

Hoe zou u Watch-E omschrijven aan iemand werkzaam in dezelfde branche als u?

Korte lijnen, duidelijke omschrijvingen, dicht er bovenop zitten. Dat is mijn ervaring. En die is goed.

Stel dat we een product of dienst speciaal voor u zouden ontwikkelen. Wat zou dat zijn?

Een checklist voor tijdens de installatie, misschien kunnen jullie daar een standaard op ontwikkelen. De checklist of mobiele app zorgt ervoor dat je ziet of de signalen goed binnenkomen. Jullie werken al met de nieuwste technieken en het beste product, en een digitale checklist zou een mooie aanvulling zijn.
Noot Watch-E: Op dit moment zijn we een technische opleveringstest aan het implementeren in het technische dashboard van EnergyView, het beheerplatform van Watch-E.

Gaat u bij vervolgprojecten ook voor Watch-E kiezen? Zo ja, waarom?

Ja, het klinkt misschien heel simpel, maar als wij opnieuw zouden moeten kiezen, zouden we zeker weer met Watch-E aan de slag gaan. Jullie naam staat goed bekend bij de woningbouwcorporaties. Ik zou jullie ook altijd adviseren aan een nieuwe woningcorporatie, als die mij belt om te vragen waar ze de monitoring het beste kunnen beleggen. Juist vanwege die korte lijntjes en de effectieve communicatie.

 


Nul-op-de-meter woningen in Hoogezand

De woningen in het project in Hoogezand worden aardbevingsbestendig gebouwd en zijn allemaal ‘Nul-Op-de-Meter’ (NOM). Bij normaal gebruik leveren de huizen evenveel energie op als er wordt verbruikt.
Daarvoor wordt het dak vol gelegd met zonnepanelen en wordt een warmtepomp geplaatst. Naast de huur betalen de bewoners een Energie PrestatieVergoeding (EPV) aan Lefier.
Met het beheerplatform EnergyView van Watch-E krijgt de woningcorporatie inzicht in de energieprestaties van de woning. En met MijnEnergiebundel kunnen huurders eenvoudig zien hoeveel energie zij verbruikt en opgewekt hebben.
Lees meer over de producten van Watch-E