Kennis

Gas besparen met effectieve bewonerscommunicatie

Oktober staat voor de deur en daarmee begint ook het stookseizoen. Homie, de Watch-E mascotte, komt daarom weer in actie om te helpen met besparen op het gasverbruik.

Bewoners van all-electric woningen die worden gemonitord door Watch-E, ontvangen elke week in de bewonersapp MijnEnergiebundel tips hoe ze energie kunnen besparen. Maar de meeste sociale huurwoningen worden (nog) verwarmd met aardgas. Hoewel de gasprijs niet meer zo hoog is als in de winter van 2022-2023, blijven de prijzen grillig. Daarbij stijgen de kosten voor levensonderhoud nog steeds. Besparen op de energierekening blijft dus noodzaak, vooral voor bewoners met een klein inkomen.

We brengen daarom nogmaals onze GasBespaarPoster en GasBespaarbrief - met daarin onze mascotte Homie - onder de aandacht. Marloes van der Wiel, marketing- en communicatiecoördinator van Watch-E, vertelt over de inhoud en achtergrond van deze campagne.

Gas besparen in sociale huurwoning

“In 2022 publiceerde Watch-E de GasBespaarPoster en GasBespaarBrief: een poster en infoblad voor bewoners met daarop tips over het besparen van gas. Aanleiding daarvoor was de extreme stijging van de energieprijzen. We maakten ons namelijk zorgen over de toenemende energiearmoede onder bewoners van sociale huurwoningen. Dat is nu, een jaar verder, nog steeds een groot probleem. Wij kunnen de energieprijzen niet eigenhandig veranderen. Maar we kunnen bewoners wél informeren over energie besparen: ons team heeft jarenlange ervaring met bewonerscommunicatie en we zetten deze kennis graag in om te helpen.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Gas besparen poster

Minder is meer

“Vorig jaar viel ons op hóeveel informatie er wordt gegeven over het besparen van energie. Je werd bij wijze van spreken overspoeld met informatie en tips. Van de energieleverancier, in de krant, via overheidscampagnes… Ik kreeg van de gemeente een flyer met energiebesparingstips in de brievenbus. Er stond ontzettend veel tekst op, wat maar een klein deel van de mensen écht gaat lezen. En ook niet alle tips waren even effectief. Meer is niet altijd beter. Mijn visie is: maak een keuze en voorkom dat je doelgroep overspoeld raakt met informatie.”

Eenvoudig en efficiënt

“Daarom hebben we er met deze poster en brief voor gekozen om de beste, eenvoudigste en meest efficiënte tips te benoemen. Waar maak je gelijk een verschil mee? Dit vind je op de GasBespaarPoster: vijf eenvoudige en direct toepasbare tips, waarmee flink kan worden bespaard. Bewoners hoeven er niets voor te kopen en de woning hoeft er niet voor te worden aangepast. Het is simpel en toegankelijk. Daarnaast staan er aanvullende tips in de GasBespaarBrief. Daarin worden ook aanvullende handigheidjes als radiatorfolie, tochtstrips en een brievenbusborstel genoemd.”

Duidelijke taal

“We gebruiken op de poster en in de brief duidelijke taal, want in onze bewonerscommunicatie streven we naar niveau B1. De vormgeving is kleurrijk en aantrekkelijk. Je probeert mensen te verleiden tot gedragsverandering, dus dan wil je toch dat het er een beetje leuk uitziet. Daarom hebben we ervoor gekozen om onze vaste mascotte Homie in te zetten. Het doel is dat de poster wordt opgehangen als geheugensteuntje, om zo gebruik te maken van de kracht van herhaling: van energie besparen een gewoonte maken. ”

Download de GasBespaarPoster en GasBespaarBrief

Nieuwsgierig naar Homie en zijn vijf tips voor gas besparen? De poster en de brief zijn gratis te gebruiken. U mag deze onbeperkt verspreiden* onder bewoners en andere geïnteresseerden. Bijvoorbeeld geprint, maar ook per mail of op social media. De documenten zijn ook geschikt om te worden gebruikt door energiecoaches en bewonersconsulenten, bijvoorbeeld als praatplaat.

Download de poster

Download de brief

 

*De poster en nieuwsbrief worden ter beschikking gesteld onder Creative Commons Naamsvermelding - NietCommercieel - GeenAfgeleideWerken 4.0 Internationaal (CC BY-NC-ND 4.0)  Dit betekent dat u beide documenten mag kopiëren, verspreiden en doorgeven via elk medium of bestandsformaat. Bekijk hier de voorwaarden.