De plaquette wordt met trots gepresenteerd door Krista Walter van Kennemer Wonen en wethouder Klaas Valkering

Kennemer Wonen opent eerste energieneutrale buurt op feestelijke wijze

Betrokken bewoners begeleid door Watch-E

Trots brengt Kennemer Wonen een plaquette aan op de woningen op de Verspyckweg. Het is tijd voor een feestelijk moment: met terugwerkende kracht wordt de oplevering van de eerste energieneutrale woningen gevierd.

Eerste NOM-project Kennemer Wonen

Kennemer Wonen leverde in maart 2020 de eerste twaalf energieneutrale woningen op aan de Verspyckweg in Bergen aan Zee. Destijds kon er helaas geen feestelijke opening plaatsvinden wegens het coronavirus. Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en werd er alsnog op gepaste wijze een officieel moment georganiseerd voor dit project. Ter gelegenheid van de bouw van deze NOM-woningen hebben directeur-bestuurder Krista Walter van Kennemer Wonen en wethouder Klaas Valkering van de gemeente Bergen een plaquette geplaatst. Onze collega’s Iris en Xeni waren erbij en spraken met enkele bewoners over hun ervaringen tot dusver.

Bewuste bewoners

Lenie en Sabine, bewoners van de Verspyckweg, vertellen dat ze zich al voor de verhuizing hebben verdiept in het concept. Ze hebben dan ook bewust gekozen voor een NOM-woning. Ze zijn zeer betrokken: zo loggen ze regelmatig in op de bewonersapp van Watch-E om te zien hoe hun verbruik ervoor staat. Daarnaast begrijpen ze het systeem van verwarmen en ventileren, en houden ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten. Ze merken dat dit ook het gewenste effect heeft en omschrijven de woning als zeer comfortabel. Ook gebruiken zij zo veel mogelijk zonne-energie direct, door bijvoorbeeld overdag wasmachine en vaatwasser aan te zetten. Dit is de meest duurzame en voordelige optie, zeker als vanaf 2023 de salderingsregeling wordt afgebouwd.

Betrokken woningcorporatie

Ook de woningcorporatie is erg betrokken. Toen uit monitoring van Watch-E bleek dat de zonopwek in de eerste maanden achterbleef op de prognose, ondernam Kennemer Wonen hier direct actie op. Door de nodige technische aanpassingen te maken, is de zonopwek nog in het eerste jaar bijgetrokken. Uiteindelijk kregen de bewoners zelfs geld terug van de energieleverancier.

Lees hier meer over dit feestelijke moment voor Kennemer Wonen.

Anderen lazen ook deze artikelen ...

Vacature: software engineer

vacature

Wij zijn op zoek naar een enthousiaste software engineer die wil bijdragen aan de energietransitie en de verduurzaming van Nederland.

Nieuwe gezichten: Karel Manschot en Niels van Lit

Werken bij Watch-E

Watch-E groeit en dat betekent dat het team wordt uitgebreid. In juni zijn er twee nieuwe collega’s begonnen: Karel Manschot en Niels van Lit.

Waar ligt de verantwoordelijkheid voor portfoliobeheer en monitoring?

Technisch Dashboard

Bent u als woningcorporatie aan de slag met het monitoren van energieprestaties, dan is het zaak om te bepalen wie vanuit de corporatie het woningportfolio gaat beheren. Xeni Frencken, customer experience specialist bij Watch-E, vertelt waarom (centraal) beheer van monitoring zo belangrijk is, en geeft advies.